Usb Stick + Djing

Δε θα σας πούμε εμείς ποιο είναι το καλύτερο στικάκι να αγοράσετε. Δυστυχώς δεν «τα παίρνουμε» ακόμα από κάποια εταιρεία κατασκευής usb μέσων ώστε να σας προτείνουμε το… «καλύτερο». Θα σας πούμε όμως ποιο/α και γιατί δεν είναι το καλύτερο/α, καθώς και τι να κοιτάξετε πριν κάνετε την αγορά. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί εφόσον έχουν πάρει το «πιο γρήγορο» στικάκι που υπάρχει (αφού έτσι λέει η συσκευασία ή ο πωλητής), δεν είναι ευχαριστημένοι από την ταχύτητά του. Θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως σε αυτήν την απορία.

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι. Είμαστε dj’s και μας ενδιαφέρει η αγορά usb stick – δίσκου για να μπορέσουμε να εξάγουμε τη μουσική μας από το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε, ώστε να αποφύγουμε το λάπτοπ. Αυτό γίνεται είτε με players όπως τα cdj, xdj της pioneer, είτε με τα αντίστοιχα καινούρια της denon που είδαμε να παρουσιάζει πρόσφατα, είτε με κάποιο stand alone all in one controller τύπου xdj-rx κοκ. Το πρόβλημα είναι στα αρχεία και συγκεκριμένα στο μέγεθος των αρχείων που δημιουργούν, επεξεργάζονται, διαβάζουν κλπ τα εκάστοτε προγράμματα τύπου rekordbox , engine prime (denon), που έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν μουσική σε κάποιο μέσο ώστε να μη χρειάζεται κανείς λάπτοπ. Τα αρχεία λοιπόν αυτά, εκτός της μουσικής, είναι πολύ μικρά, μερικά kb. Και εκεί είναι που αρχίζουν τα προβλήματα για τα περισσότερα usb stick.

Η εγγραφή/μεταφορά πολλών μικρών αρχείων είναι η πιο δύσκολη δουλειά που μπορεί να κάνει ένα usb μέσο και εκεί φαίνεται η πραγματική του αξία. Τα usb stick είναι μέσα, που δεν έχουν ενσωματωμένο controller όπως για παράδειγμα ένας απλός δίσκος, πόσο μάλλον ένας ssd και για αυτό το λόγο τα πρώτα δε θα πλησιάσουν ποτέ τις επιδόσεις των δεύτερων στην κατηγορία των μικρών έστω αρχείων. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να εξηγήσει κανείς κάτι από το να δείξει ένα παράδειγμα!

Πρόσφατα έκανα μια αγορά (απερίσκεπτη ομολογώ) ενός usb 3.1 stick γιατί είδα σχετικά καλή τιμή για τα 256gb που ήταν, καθώς επίσης και πολύ καλές ενδεικτικές ταχύτητες αλλά και αξιόπιστη επώνυμη μάρκα. Έκανα το λάθος να μην το ψάξω περισσότερο στο internet και να βασιστώ στις ενδείξεις read/write του κατασκευαστή. Προσωπικά το ήθελα για χρήση σε rekordbox. Το αγόρασα και με μεγάλη απογοήτευση, όταν έκανα απόπειρα export από το rekordbox, διαπίστωσα το σφάλμα μου. Χρησιμοποιώντας μετά ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μέτρησης ταχύτητας μέσων, το CrystalDiskMark είδα τα παρακάτω αποτελέσματα:

Με απλά λόγια η πρώτη και η τρίτη γραμμή αποτελεσμάτων (seq Q32T1, Seq) δείχνει ότι το συγκεκριμένο στικάκι είναι τρομερά γρήγορο στο να αντιγράφει κανείς μια ταινία, ή ένα zip (ή γενικά κάποιο αρχείο) μεγάλου όγκου (GB) κτλ. Η δεύτερη και η τέταρτη όμως… (4Κ Q32T1, 4K) και ειδικά το Write που, ναι πολύ καλά βλέπετε, είναι 0.031 και 0.014 , είναι που μας ενδιαφέρει για να κάνουμε export τη μουσική μας από τα προγράμματα που αναφέραμε. Μιλάμε για χιλιάδες φορές πιο αργό από ότι να αντιγράψει κανείς μια ταινία…

Συνεπώς το συγκεκριμένο stick κατέστη άχρηστο για το σκοπό που αγοράστηκε. Για απευθείας σύγκριση με τους δίσκους (ssd) που χρησιμοποιώ μέσα σε usb 3.1 type c case, μπορείτε να δείτε τον δεύτερο πίνακα στην φωτογραφία με το ίδιο τέστ. Η διαφορά στις ενδείξεις που μας ενδιαφέρουν είναι χαοτική. Γι’ αυτό λοιπόν πριν καταλήξετε σε αγορά, μια αναζήτηση «τάδε stick, Crystal Disk Mark», εστιάζοντας στις ενδείξεις που περιγράψαμε, πιστέψτε με θα σας σώσει.

Όσα στικάκια γράφουν στο κουτί τους usb3.0 δε σημαίνει ότι είναι και πραγματικά usb3.0. Πολλές φορές οι κατασκευαστές, με παραπλανητικές διαφημίσεις, γράφουν με μικρά γράμματα από δίπλα τη λέξη compactible, που σημαίνει ότι το στικάκι τους θα λειτουργεί και σε usb3.0 θύρα (αυτονόητο). Όσα στικάκια είναι πραγματικά usb3.0 δε σημαίνει ότι θα πιάσουν και τη μέγιστη ταχύτητα της θύρας usb3.0 γιατί μπορεί πολύ απλά να μην είναι αρκετά καλά. Aν δεν έχετε usb3.0 θύρα το στικάκι θα περιορίζεται στα περίπου 30mb/sec (στη θεωρία) της usb2.0 θύρας. Κάποια στικάκια που μοιάζουν με τα leopard τανκς του στρατού, είναι άχρηστα για έναν dj, εκτός αν έχετε σκοπό να παίξετε στην Σαντορίνη σε περίπτωση έκρηξης του ηφαιστείου, ή σε κάποια εμπόλεμη ζώνη που μπορεί να το πετύχει καμιά σφαίρα. Πιστέψτε με κυκλοφορούν πολύ πιο γρήγορα-αξιόπιστα και πιο φτηνά από αυτά, στα οποία πληρώνεις την αντοχή και όχι την ταχύτητα.

Καλές αγορές!